TekMac AS tenker annerledes: 
Satser både sentralt og regionalt

Personlige forbindelser kan være avgjørende for utbygging av arbeidsplasser i regionene. Bjørn Grønlien pendler nå mellom sine to hjem - i Vågå og Jessheim i samme jobben. Målet er å innarbeide seg i Vågåregionen og  flytte deler av virksomheten til Vågå, samtidig som kunderelasjonene i Osloregionen skal betjenes både fra hovedkontoret på Jessheim og avdelingen i Vågå.  

Av Willy Bakkeli

Hvorfor Vågå?
Bjørn Grønlien hadde lekt med tanken på å flytte fra Jessheim en stund, siden stedet har blitt et pressområde etter etableringen av Gardermoen storflyplass. Han ble virkelig tent på ideen om å flytte da han i fjor vinter så et TV-program sist vinter fra Vågå der Næringshagen ble presentert.- Siden min mor er født og oppvokst i Lalm og jeg har flere nære slektninger i Vågåmo, var det fristende å undersøke mulighetene for å etablere seg i Vågå (se kart), forteller Grønlien. - Derfor tok jeg kontakt med kommunen i april/mai og avtalte et møte med Roar Strand som er næringskonsulenten i Vågå kommune. Jeg fikk da et innblikk i forholdene i Vågå kommune, både næringsmessig og privat.

- Da vi i midten av juni fikk tilbud om å leie et koselig, gammelt laftehus midt i sentrum av Vågåmo falt den siste brikken på plass i puslespillet. Vi hadde et kort familieråd og bestemte oss: Vi flytter!

Pendlerstatus
Familien Grønlien har fått til en grei ordning med likningsetaten - og fått pendlerstatus - noe som er viktig med tanke på de økte kostnadene ved å bo to steder og jobbe. Noe dyrere blir det jo, men Grønlien synes Vågå-tilværelsen oppveier dette.

Grønlien understreker at kommunen er veldig aktiv og flink til å støtte opp og gi drahjelp - mye mer støtte en en kunne håpe på i Jessheim i en tilsvarende situasjon. Ånden i Vågå er veldig positiv for nyetableringer, og kommunen har et langsiktig perpektiv.

Tenk annerledes
"Think different  (tenk annerledes) har vært Apples slagord de siste par  årene. Det passet godt inn i vår situasjon siden vi har valgt å flytte fra et tettsted og ut på landet.
- Vi har gitt oss selv ett år på å finne ut om dette vil fungere, både det forretningsmessige og om familien trives, sier Grønlien. - Er svaret positivt neste sommer flytter vi hit for godt.
Familien Grønlien har en gutt på 10 år som de gradvis skal prøve å overbevise om at det er bra å bo i Vågå. Men det er ikke lett å flytte fra alle vennene sine. De to eldsteguttene er voksne og har flyttet hjemmefra. Vi tilbringer derfor så mye tid som vi kan i helger og ferier i det neste året.

Hvordan skal TekMac fungere i Vågå?
Hovedkontoret ligger på Jessheim der firmaet ble etablert i januar 1992. TekMac har   idag fire ansatte og har kunder over hele landet, men hovedtyngden er i Oslo-området. Kontoret i Vågåmo vil være betjent to dager i uka mellom 8 og 16, mandager og tirsdager. Slik vil det være inntil sommeren 2001. Unntak fra dette blir fortløpende vurdert og skjer det spesielle ting vil mer tid bli brukt her. Det som ikke kan utføres av service på utstyr i Vågå vil bli tatt med til Jessheim på tirsdager og tatt med tilbake igjen før mandagen etter, uten ekstra kostnad for kundene. De dagene kontoret ikke er betjent vil telefonen være koblet til Jessheim-kontoret.


Hva kan TekMac tilby?
Vågå har virkelig kapret en kompetansebedrift ved å få TekMac til bygda. TekMac er et av de største serviceverkstedene (AASP) som er godkjent av Apple Computer i Norge og har som primært arbeidsområde å utføre service på alt Apple-utstyr. Det neste viktige arbeidsområdet er å hjelpe kundene til å få ting til å fungere, dvs. sette sammen utstyr, installere programmer og få alt til å spille sammen i et nettverk. - Det har vist seg at mange kunder foretrekker å handle utstyr der de får hjelp, forteller Grønlien-  - Dette har vi innsett og er derfor også Apple-forhandler og selger alt av Apple-utstyr, tilleggs-utstyr fra andre leverandører, programvare, etc. - Vi skaffer det meste av det kundene trenger, sier Grønlien.  Vi selger i prinsippet kun én ting; tillit. Resten kommer av seg selv!

Utover dette tilbyr TekMac kunne tilby tjenester som:
- databaseprogrammering (kundetilpassede løsninger i FileMaker Pro)
- lage web-sider
- kurs
- fjernsupport via internett
- salg av brukt Apple-utstyr

Etterhvert har det blitt mulig å utføre mange datatjenester uavhengig av tid og sted, spesielt takket være internet.


TekMac ble etablert i des. 1992. Tre av de fire ansatte er teknisk utdannet og må hvert år sertifiseres av Apple for å få lov til å utføre service på Apple-utstyr. Antall ansatte var oppe i 8 for 3 år siden, men på grunn av fraflytting er vi nå nede 4. Omsetningen de 4 siste årene har ligget på ca 5 Mkr (eks. mva) og der vil vi nok ligge de neste par årene hvis det ikke skjer noe helt spesielt. To av de ansatte har jobbet med Apple Macintosh siden den kom i 1984. Hovedkontoret på Jessheim har  ca 150kvm lokaler, med god plass for å kunne utføre tjenestene firmaet yter.

 

Kart

Se artikler: 
Vågå næringshage moden for fjernarbeidere
Vågå blir senter for e-handel

 

 

Senter for fjernarbeid
>>>Flere nyheter >>>